Budapest-TMA ábrázolása PC alkalmazásokban:
1. Acrobat Reader
2.    Compe GPS   
3.   Google Earth  

Az itt közölt térképek a 27/2005. (V. 5.) GKM-HM-KvVM együttes rendeletet követve készültek.


1.  Térképek pdf fájlokban
Megjelenítésükhöz az Adobe Acrobat Reader szükséges.

Budapest-TMA szektorai

Ez a bevezető térkép elsősorban oktatási célokra készült Budapest-TMA szektor-szerkezetének bemutatására. Aki most kezd ismerkedni a légtérrel annak érdemes itt kezdenie. Az alább következő térkép a teljes változat.

Budapest-TMA térképe a siklórepülő légterekkel, ajánlott referencia térkép 

Az előző (alap) térképre rákerülnek a siklórepülő (Glider) légterek:
G2/S, G2/V, G10, G20, G21, G22, G23
Könnyebb tájékozódáshoz és az összehasonlításhoz vékony szürke vonal jelöli a korábbi Gx légterek határvonalát.

Az ábrára kattintva a mindenkori legfrissebb térkép töltődik le a: http://www.galatech.hu/pg/dir/Bp-TMA_LatestMap.html címről.

Budapest-TMA térképe a siklórepülő légterekkel és 13 STAR

Az előzőeken kívül tartalmazza még a 13-as pályára a rendeletmódosítás előtt tervezett "szabványos érkezési eljárások" útvonalát és a használatos "fly by waypoint" -okat is. Csak tájékoztató jellegű, nem az aktuálisan érvényes eljárásokat mutatja. Azt szemlélteti, hogy miért a 13-as pályával vannak konfliktusban a  G2/S, G2/V, G20, G21, G22, G23 légterek.

megjegyzés:
A térképek letöltéshez: jobb klikk a mini ábrára, majd "Save target as..." / "Mentés másként"


2.  Budapest-TMA CompeGPS-be 

A CompeGPS program alkalmas felhasználói térképet tenni a tracklogok alá, ha kell automatikusan át is kapcsol erre a hozzáadott térképre, sőt még rá is feszíti a térképet a domborzati modellre. A térkép kalibrálása után jól követhetjük a mozgásunkat Budapest-TMA légterei között. Ha nem akarjátok az alább letölthető kalibrációs fájlt használni, akkor az új kalibrációhoz szükségetek lesz két illesztő pontra, de ezt a műveletet csak egyszer, a térkép első használatakor kell elvégeznetek:
. A térkép legkülső keretvonalának bal-felső sarokpontja:
. Észak 48fok 01perc 0.16sec; Kelet 18fok 11perc 3.89sec
. (egyszerűbben: N48.01671111; E18.18441389)
--- A térkép legkülső keretének jobb-alsó sarokpontja:
--- Észak 47fok 01perc 17sec; Kelet 20fok 15perc 17.76sec
--- (egyszerűbben: N47.02138889; E20.25493333)

file: Bp-TMA_2005-05-12_300dpi.tif
letöltéshez: jobb klikk a mini ábrára, majd "Save target as..." / "Mentés másként"

kész kalibrációs fájl: http://pg.c2.hu/legter/Bp-TMA_2005-05-12_300dpi.IMP
A kalibráció sikerességét ellenőrizhetjük. Töltsük le a Verify-calibration_LH-R1A.igc fájlt és nyissuk meg CompeGPS-ben. Ha jól kalibráltuk a térképet, akkor az előbbi igc fájl trackje egy szabályos körként pontosan a kör alakú, LH-R1A légtér határvonalára rajzolódik.

3.  Google Earth
a régóta várt, más minőségű megjelenítés

A Google Earth az utóbbi évek legfantasztikusabb, ingyenesen is elérhető műholdas földfelszín ábrázolása. Ha még nem lenne meg, feltétlenül töltsd le!
A széles skálán nagyítható műholdképet nézhetjük felülnézetben és döntve is, tetszőleges irányból. A döntött megjelenítésben a domborzat 3D-ben jelenik meg. Mindemellett lehetőséget ad saját ábrák, pontok, alakzatok megjelenítésére. Az alábbiakban ezt fogjuk kihasználni:3/a: Vonalas légtérhatárok. Letöltés után akár egyenként ki/be kapcsolhatjuk a bal oldalon kiválasztott légtereket. A határvonalakat ugyanazon a képen vizsgálhatjuk, mint amit pilótaként látni fogunk(!), illetve olyan közeli nagyításban is megnézhetjük, amilyen alacsonyról repüléskor nem láthatnánk.

3/b: Az eddigiekben megismert színes Budapest-TMA térképet ráhelyezhetjük a műholdképre. A bal oldalon megjelenő csúszkán 0 és 100% között állíthatjuk a műholdképre mindig pozícióhelyesen ráfeszülő térképünk átlátszóságát. Sőt, döntött megjelenítésben a 2D-s térkép 3D-ssé válik. (!) Nagyításban könyörtelenül látszanak a TMA térkép pontatlanságai. Nem is olyan rossz, de ez alapján könnyű lesz csiszolgatnom. :o)

megjegyzés:
A Google Earth
az iménti letöltésből megjelenített objektumokat egy átmeneti területen tárolja. A programból való kilépéskor egy kérdést kapunk, hogy akarjuk-e az adatokat véglegesen is elmenteni saját gépünkbe. Pozitív válaszunk esetén a légtér határvonalak illetve a tetszés szerinti átlátszóságú színes TMA-térkép minden további GE híváskor rendelkezésünkre állnak majd, és a műholdképen való megjelenítésüket ki/be kapcsolhatjuk.