A Magyar Hegymászó Oktatói Kollégium

A kollégium tagjai Magyarország hegymászó oktatói.

Működése során teljes körben foglalkozik a magyarországi hegymászók oktatásával ill. a hegymászók képzésével, a kapcsolatos kérdésekkel.

Az Oktatói Kollégium önálló szervezet, mely az MHSSz jogi, gazdasági, szervezeti és egyéb lehetőségeit használva, oktatási ügyekben önállóan működik, mint az MHSSz szakkollégiuma, ellátva a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség hegymászók képzésével-oktatásával kapcsolatos összes tevékenységét.

Az Oktatói Kollégium célja a szövetséggel közös együttműködés, az egységes nemzeti fellépés, a balesetmentes hegymászó sportolás lehetőségének biztosítása szakképzéssel minden érdeklődő számára -az egyesületeken keresztül.

Hegymászó Oktatás - Oktatókönyv -a tanfolyamok-on

A file-k folyamatosan frissülnek, mindig a WEB az aktuális!

kovetelmenyek_v1p2.pdf

TeliAlpesi_tematika.pdf

Teli_Tanf_Ruhazat.pdf

sportoktato_info.pdf

tiroli_deklaracio.pdf

biztositastechnika_v12.pdf

elsosegely.pdf

Aktiv_es_passziv_ekek.pdf

eszkozok.pdf

hegy_idojaras_v1p2.pdf

tortenet.pdf

kotel_v1p3.pdf

SzakmaiModositasok.pdf

Vizsgarend.pdf

HegymSzakism_palyMarc.pdf

Itt mindig a legújabb verziót látjátok fenn. A nyomtatott anyagok lehet, hogy már elavultak, mindig ellenőrizzétek a készítés dátumát a WEB oldalon: www.hegymaszooktatas.ini.hu

Ezek a jegyzetek tartalmazzák a hegymászó tanfolyamok elvégzéséhez szükséges ismereteket, esetenként annál többet, elsősorban az alapfokú sziklamászó tanfolyamhoz szükséges anyagokat.

A jegyzetek segédanyagok a hegymászó egyesületek tanfolyamaihoz, használatukhoz gyakorlati oktató útmutatása szükséges. www.mhssz.hu

A hegymászás veszélyes sport, egyesületekben, tanfolyamokon ismerd meg a biztonságos hegymászás módszereit. Továbbképzésre, szakirodalom tanulmányozására mindenkinek szüksége van. A Magyar Hegymászó Oktatói Kollégium célkitűzése , hogy neked is élményekben gazdag és biztonságos legyen a hegymászás.

Info: Lázár István, (20) 981-2078 , LAZARTR@hu.inter.net

 

 

Hegymászó oktatás 2006-ban

Tanfolyamok

A 26 alapfokú sziklamászó tanfolyamot 232-en fejezték be sikeresen. A 4 alpesi téli, és az 5 alpesi nyári tanfolyamoknak 137 sikeres teljesítője volt. Ezen tanfolyamokhoz összesen 55 oktató, köztük 17 vizsgabiztos állt rendelkezésre.

Az oktatók képzése a Testnevelési Egyetem TI Hegymászó Sportoktató és Sportedző tanfolyamok keretén belül történik. 2006-ban 13-an fejezték be a sportedzői, míg 2-en a sportoktatói tanfolyamot. Indult sportedző képzés 8 valamint sportoktató képzés 2 jelentkezővel.

A Chamonix tanfolyam (convocation moniteur grandes courses) , "mountain leader course" a magyar hegymászó oktatók továbbképzési lehetősége, melyen Kürthy Tamás és Szegvári Zsolt vettek részt. A hegymászóban olvashatjátok a részleteket.

Az oktatók hegymászó tábora a Magas Tátrában, a Poprádi tó völgyében volt 21-en vettünk részt a találkozón, ebből nyolcan oktatók. A zord időjárás, a frissen esett, és olvadó hó ellenére a közeli Ostrva Galérián történtek mászások.

 

Oktatói kollégium 2007

A Magyar Hegymászó Oktatói Kollégium 51 oktató jelölését fogadta az egyesületektől, a 2007. évre. Az oktatókat 12 egyesület javasolta. (Adrenalin 3, Alpinsport 5, Balassagyarmat 1, Csúcs KSE 1, Excelsior 11, Hámori 4, Hegyisport 2, Kalász 2, Komarnicki 2, MAHOE 15, Rotpunkt 1, Székesfehérvári 2)   Az MHOK konferencián, a jelölteket elfogadtuk, MHSSz közgyűlése a vizsgabiztosok személyével kapcsolatosan nem emelt kifogást.

Vizsgabiztosok 2007-re (16 fő):
Boronyay
Balázs, Hímer József, Huszár Gyula, Kiszely György, Kosztin Arnold, Lázár István, Mécs László, Mészáros Csaba, Pelikán István, Sántha Gergő, Seregi Ernő, Singer János, Szabó László, Sziklay Tibor, Szűcs Jenő, Vörös László

Alpesi oktatók (27 fő): Bartos Sándor, Babcsán Gábor, Barna Klári, Berhidai Péter, Gaál Tamás, Gozony Gergő, Horn-Barta Attila, Idei Csaba, Juhász Gyula, Katona László, Kovács István, Kunos Gábor, Kürthy Tamás, Lám Bence, Lapu Béla, Monostori András, Péter Árpád, Solymári Dániel, Szabadka Péter, Szálkai István, Szegvári Zsolt, Szlankó Zoltán, Thuróczy Róbert, Tóth Boromisza Béla, Tóth Ervin, Urbanics Áron, Várkonyi László

Alapfokú sziklamászó oktató (8 fő): Gonda Judit, Győri Attila, Huszár Judit, Kovács Tamás, Kozmer Ákos, Nagyváthy János, Petrás József, Saár Tibor

 

 

Tanfolyamok, a magyarországi 6 szintű hegymászó képzés :

1. Alapfokú sziklamászó tanfolyam- tanuló hegymászó minősítéssel

2. Nyári alpesi hegymászó tanfolyam

3. Téli alpesi hegymászó tanfolyam, melyeket a vizsgázott hegymászó minősítéssel zárunk

TF Továbbképző Intézet, Semmelweis Egyetem            Testnevelési és Sporttudományi Kar
4. Hegymászó sportoktató képzés -OKJ 33 8962 01
5. Hegymászó sportedző képzés - OKJ 52-8962-01

Fédération Française de Montagne Escalade, Stage initiateur alpinisme été
6. Oktató továbbképzés

Lázár István

oktatói kollégium vezető