TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK

 A MAGYARORSZÁGI EGÉSZSÉGES FELNŐTT LAKOSSÁG SZÁMÁRA

A HELYES TÁPLÁLKOZÁS 12 MÉRFÖLDKÖVE

Kedves Olvasó!

Az útmutató a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszer-tudományi Komplex Bizottsága, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet és a Magyar Táplálkozástudományi Társaság 1987-ben elfogadott állásfoglalásának alapelveit tartalmazza. A kiadvány akkor csak kis példányszámban jelent meg, ezért főként a szakemberekhez jutott el. A tartalom mára sem veszített időszerűségéből, az egészséges és korszerű táplálkozás alapelveinek megismertetése ma is a táplálkozástudományi szakemberek egyik legfontosabb feladata.

A Táplálkozási Fórum ezért úgy határozott, hogy átdolgozott formában újra megjelenteti ezt a hasznos útmutatót, s így lehetővé teszi, hogy a lakosság minél szélesebb rétegei ismerhessék meg annak tanácsait.

1993-ban Budapesten alakult meg a neves táplálkozástudományi szakemberekből álló Táplálkozási Fórum, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson az egészséges életmód és a helyes táplálkozási szokások magyarországi kialakításában, cikkekkel, előadásokkal, plakátokkal és kiadványokkal a helyes táplálkozás alapelveit népszerűsítse, minél szélesebb körben.

A Táplálkozási Fórum elnöke dr. Pados Gyula, alelnöke dr. Zajkás Gábor

Tagjai: prof. dr. Barna Mária, prof. dr. Dworschák Ernő, dr. Fövényi József, prof. dr. Halmy László, prof. dr. Rigó János, prof. dr. Zsinka Ágnes, Papp Rita, Porcsalmyné Henter Izabella

Szakértők: dr. Ajkay Zoltán, prof. dr. Bíró György, prof. dr. Farsang Csaba, dr. Halász Beatrix, prof. dr. Holló János, prof. dr. Romics László

Titkár: dr. Audikovszky Mária


 

 A helyes táplálkozás hasznosan szolgálja az egészséget, segít megőrizni a munkaképességet, az életkedvet, lassítja az öregedést.

Mit kell tenni ennek érdekében?

1 Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is, kipróbálás után mondjunk csak véleményt, ne legyenek előítéleteink. A sokszínű, nem gyakran ismétlődő ételsorokat tartalmazó étrend önmagában komoly biztosítékot jelent arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk.

2 Együnk kevésbé zsíros ételeket: a főzéshez, sütéshez inkább margarint vagy olajat használjunk. Különösen fontos ez a keveset mozgók, az ülőfoglalkozásúak számára. Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben, mikrohullámú sütőben készítést a zsiradékban sütéssel szemben. Mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.

3 Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk: a mérsékelten sós ízt nagyon gyorsan meg lehet szokni. Különösen kerüljük a sózást gyermekeknél, mert az ekkor kialakult ízlés az egész életre kihat. A fogyasztásra kész élelmiszerek közül válasszuk a kevésbé sózottakat. Az ételek változatos ízesítésére sokféle fűszert használhatunk.

4 Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket, soha ne étkezések között. Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk.
Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet. Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem italokat, szörpöket. A kávéba, teába — ha egyáltalán szükséges — inkább mesterséges édesítőszert tegyünk.
Ne szoktassuk a gyermekeket az édes íz szeretetére.

5 Naponta fogyasszunk mintegy fél liter tejet vagy tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot). A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk.

6 Rendszeresen, naponta többször is, együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget.

7 Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér. Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a burgonyát és a párolt zöldségféléket válasszuk a rizs, esetleg a tészta helyett.

8 Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés: minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálékmennyiséget. Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve, nem kapkodva. A főtt ételeket elkészítésük után mielőbb tálaljuk, ne tároljuk melegen órákig. Legyen meg a napi megszokott étkezési "menetrendünk", lehetőleg mindig azonos időpontban együnk.

9 A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. Az alkohol káros, a szeszes italok energiafelesleget jelentenek táplálkozási szempontból, ezért is kerülni kell ezeket. Gyermekeknél a legkisebb mennyiségben is tilosak.

10 A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek!
Bőséges fogyasztásra javasolt: elsősorban gyümölcsök, zöldség- és főzelékfélék, hal, továbbá barna kenyér, burgonya.
Mérsékelt fogyasztásra javasolt: nem zsíros húsok és húskészítmények, zsírszegény tej és tejtermékek, zsiradékok (célszerű a zsír helyett az olaj, a vaj helyett a margarin), tojás, tészta, száraz hüvelyesek.
Kerülni javasolt: édességek, fagylalt, cukrozott készítmények (befőtt, lekvár is), zsíros húsok, zsíros ételek, tejszín, cukor, cukros üdítők, só, tömény italok, sör, bor.
Figyeljünk a csomagolt élelmiszereken feltüntetett energia- és tápanyagértékekre, egyéb összetételi adatokra, amelyek sok segítséget adnak az élelmiszerek kiválasztásában és az étrend összeállításában.

11 A helyes táplálkozás kedvező hatásait hatékonyan egészíti ki a dohányzás teljes mellőzése, a rendszeres testmozgás.

12 A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia- és tápanyag-felhasználását. Egyszerű módszert jelent értékelésére a testtömeg mérése: a megfelelő táplálkozás mellett a kívánatos testtömeg alakul ki, ezt a célt kell elérnünk. Erről ad tájékoztatást a következő táblázat, amelyet az Egészségügyi Világszervezet bocsátott közre és amely az alkati különbségeket is figyelembe veszi.

Magasság (m)

Férfi

  átlag (kg) határok (kg) átlag (kg) határok (kg)
1,45     46 42-53
1,50     47 43-55
1,55     63,5 44-58
1,60 57,6 52-65 50 48-61
1,65 60 55-68 52,6 50-65
1,70 63,5 58-73 56 53-67
1,75 67 61-76 60 57-71
1,80 71 65-80 63  
1,85 75 68-85    
1,90 79 73-90    

(Energy and protein requiremets, WHO, Geneva, 1985)

 AZ MTA Élelmiszer-tudományi Komplex Bizottsága, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet és a Magyar Táplálkozástudományi Társaság együttesen elfogadott álláspontja.