Biofeedback

Mit jelent számomra a címbeli kifejezés?

Az általam 2000 február óta, szabadidômben fejlesztett, agyhullámokon alapuló (EEG), PC-hez illesztett készülékkel megvalósított visszajelzéses meditáció és képességfejlesztés technikáját.

Egyben agykontrollos tapasztalataim, technikáim lehetséges továbbfejlesztését.

"Alfába" kerülni nem nehéz, mindössze be kell hunyni szemünket (!). Rögtön megjelennek az alfa impulzusok, viszont pl. a szemizmok mozgatása is létrehoz hasonló spektrumú zavarójeleket.

A fejlesztés a sajnos ma már nem kapható 4 csatornás EEG készülék, a HAL-4 (Hemispheric Activity Detector, Agyféltekés Aktivitás Érzékelô) PC-hez soros porton kapcsolható építôkészletén alapul. Aki szeretné megépíteni, annak az alábbiakban megadom a szükséges információkat.

Az eredeti hardver is módosítva lett, de az igazán fontos rész a saját PC-s szoftver fejlesztés, Windows alá, Delphi-ben (+asm).

A szoftver jelenleg képes folyamatosan regisztrálni és a merevlemezen tárolni az agyhullámokat (esetleg a szív ütemezô impulzusait, pulzust) 4 csatornán (óránként max. 1Mbyte RAM igény) és az Egely Wheel impulzusait, emellett a rendszerben mûködik egy esemény-kapcsoló is (mikrokapcsoló események szinkronizálásához). A mérés és visszajátszás alatt FFT alapú spektrum visszajelzés látható csatornánként, 1 Hz felbontással (referencia jelformák, csatornákkal végzett mûveletek [összegzés-kivonás] szintén kérhetôek) és az Egely Wheel forgási sebessége.

Egely Wheel

Lementett ablak EEG regisztrációról

Legfontosabb fejlesztenivaló az akusztikus visszajelzés létrehozása és az életteni zavaró hatások (pl. szemmozgási impulzusok) kiszûrése (8 órás alvási és több agykontroll/ meditációs regisztráció alapján).

Az eredeti HAL nyák beszkennelt fotói:

A HAL teljes mûszaki leírása (980k, angolul, pdf)

A HAL 80C31controller EPROM- és DOS alatt futó mérôprogram forráskóddal

Egyéb, a BYTE magazinban megjelent programok az EEG mûszerhez

1. Az R25 (47 ohm) ellenállást pl. 120 ohm-osra növelve kiegyenlítôdik és csökken az áramfelvétel, de elegendô a LED1 és TIL111 optocsatoló meghajtásához.

2. A 9V-os elem elhagyható (ahogy a jólnevelt soros egerek sem használnak ilyet;-)): a soros vonali telefonkábel zöld vezetéke (2.láb, TX, nem használt) a soros csatlakozó DTR (20.láb) jelére köthetô. Fontos, hogy egy diódát kössünk be (nyitóiránya a soros csatlakozótól a HAL felé) a zöld vezeték elé, hogy megvédjük a HAL-t a negatív feszültségtôl (az RS-232 földszimmetrikus feszültségeket használ, gyakorlatilag +/-12 V-ot a PC-ken). Ha a DTR aktív (+12 voltra felhúzott), biztosítja a szükséges áramot (< 20 mA) a 7805 regulátor részére (a HAL 'opto-leválasztott' része a PC felé) és meghajtja a MAX232-t. Ehhez be kell kötni a telefon-csatlakozó aljzat 3. lábát (a zöld vezetékhez tartozik) a 9V-os elemcsatlakozó tüskéjéhez (1. vagy 4.), az elem használata helyett.

Fontos tudni, hogy az eredeti szoftver így NEM FOG MÛKÖDNI, meg kell a forráskódot változtatni és újrafordítani, vagy bináris editorral a soros porti parancsokat átírni (néhány byte-ot a DTR vonal vezérléséhez, amit az alapszoftver nem végez el).

3. A 80C31 mikrokontroller EPROM programját átírtam, 9600 Baud-os adási sebességre és a mintavételi frekit 128 Hz-re (anti-aliasing 2x túlmintavétel).

4. A szûrôk esetében érdemes volna a sávhatárokat 1 és 25 Hz-ig tágítani (kissé módosítottam az RC tagokat).

A 2. és 3. módosítást figyelembe véve az általam Windows alá Delphiben (+asm) fejlesztett új szoftver már eltérôen kommunikál a HAL-lal. Ezen kívül illesztettük az Egely Wheel-t is az egyik esemény kapcsolóhoz, egyidejû mérésekhez (ez elég bonyolult módosításokat igényelt, az Egely Wheel-en is).

Lovass László