Dr. Medgyesi Eugénia
főorvos
bőrgyógyász szakorvos
kozmetológus
akupunktúrás orvos

Elérhetősége kedd, szerda és péntek délután: Bp. XIII. ker. Radnóti u. 21/b tel: 0630-730-0446,
de küldhet e-mail-t is!

Akupunktúra dióhéjban (2. rész)
2000.08.27 00:49

Kedves Olvasóm!

Az előző részben megpróbáltam bevezetni az akupunktúra világába. Foglalkoztunk az akupunktúra eredetével, csatornákkal, pontokkal, belső szervekkel csak úgy, dióhéjban. Most egy nagyon fontos alapelmélettel szeretnék foglalkozni, mely az egész keleti filozófia alapelmélete, nem köthető kizárólag az akupunktúrához, hiszen a természet működése és minden a világegyetemben ezen alapszik. Ez a Yin és Yang teória. Ha olvasott már az akupunktúráról szóló újságcikket, vagy hallgatott róla szóló előadást bizonyára már ezekkel a fogalmakkal is találkozott. Személyes tapasztalatom viszont az, hogy mi európai emberek nem fogjuk fel igazán e fogalmaknak az értelmét, pedig ha szeretnénk megérteni bármiféle keleti tanítást, akkor ezekkel tisztában kell lenni. Ha az ember felfogja értelmüket, akkor már egyáltalán nem tűnnek bonyolultnak e fogalmak, sőt tulajdonképpen végtelenül egyszerűek. Ezért úgy gondoltam, hogy megpróbálom érthetővé tenni az Ön számára is.

Mit jelent a Yin és Yang?

A Yin és a Yang két ellentétes irányú erőt jelent. Minden, ami a természetben létezik,ami él és mozog magába foglalja a Yint és a Yangot. Úgy, ahogy az európai kultúrában a dialektikus materializmus kifejti, hogy az események tulajdonképpen az egymással ellentétes erők harcából születnek, a Yin és a Yang is két ellenpólust, ellentétes tulajdonságokkal bíró erőt (energiát) képvisel, melyek kölcsönhatása eredményeképpen alakul ki mindenféle mozgás, működés. Egyik sem létezhet a másik nélkül, s mindkettő magába foglalja a másikat.

Az ősi tanítás szerint a Yang a hegy napos, míg a Yin az árnyékos oldalát képviseli. A Yang energia képviseli a mozgást, a dinamizmust, a férfit (férfiast), a nappalt, a meleget, a kiáradó erőt, a kifelé és felfelé irányuló mozgást; a Yin a stagnálást, az összehúzódást, a nőt (nőiest), az éjszakát, a hideget, a befelé és lefelé irányuló mozgást.

Tai Qí szimbólumMinden létező természeti jelenségnek, élőlénynek, szervnek, tulajdonképpen mindennek ami létezik, van egy Yang és Yin oldala, energiája, melyben a Yang képviseli az aktív, dinamikus, mozgató részt, a Yin pedig a passzív, stagnáló, anyagi részt. A Yang energia (tehát a mozgás, aktivitás) a Yin-ből (az anyagból) táplálkozik, ugyanakkor a Yin a Yang energiáját megkapva tud csak működni. Tehát egyik sem tud a másik nélkül működni, ugyanakkor mivel állandó kölcsönhatásban vannak egymással, a Yinben mindig található valamennyi Yang és fordítva.Ezt szimbolizálja az ú.n. Tai Qí (ejtsd: taj csí) szimbólum, melynek fehér része a Yangot, fekete része a Yint reprezentálja. Az ábra kör alakú, amivel kifejezi, hogy ez egy állandó, véget nem érő kapcsolat. A fehér rész kiteljesedésekor (Yang oldal) a fekete rész (Yin) minimális és fordítva, kifejezve evvel, az előbb említett energia-átadást. A fekete részben található kis fehér kör, illetve a fehér részben található kis fekete kör azt szimbolizálja, hogy mindkét energia tartalmazza a másikat is. Lássunk erre néhány példát! Amikor a nap delel, akkor teljesedik ki a Yang, de ugyanakkor, mivel ezután folymatosan csökkeni fog, elindul a Yin energia működése, mely éjfélkor fog kiteljesedni, és ekkor ismét beindul a Yang működése. A nyári napforduló idején szintén a Yang csúcspontján vagyunk, de ekkor már beindul a Yin, mely csúcspontját a téli napfordulóra éri el. Az embert tekintve, a férfi képviseli a Yangot, a nő pedig a Yint. A férfi képviseli az aktivitást, a dinamizmust, a nő a passzivitást a befogadást. Egyik sem tud a másik nélkül létezni. Azt gondolom ismert, hogy a férfi szervezete is termel valamennyi női hormont, a nőé pedig férfi hormont, tehát mindkettő magába foglal valamennyi ellentétes energiát is.

Miért tartottam fontosnak, hogy erről ilyen részletességgel beszéljünk? Azért, mert a Yin és Yang energia egyensúlya, egymást kiegészítő harmonikus működése kell ahhoz, hogy a természetben minden jól, kiegyesúlyozottan, rendben működjön. Lefordítva ezt az emeberi szervezetre: a bennünk működő, minket éltető energia a Qí (ejtsd: csí) szintén rendelkezik Yin és Yang oldallal, melynek kiegyensúlyozott volta biztosítja a jó egészséget. Az akupunktúrás kezelés során ezt az egyensúlyt igyekszünk helyreállítani.

A belső szervek tulajdonságaik, működésük alapján szintén feloszthatók Yin és Yang szervekre. Pl. a gyomor, a bélrendszer, mely egy üreges, dinamikusan működő egység, fő feladata a táplálék továbbítása, miközben a bélfalon keresztül egy aktív működés, a felszívódás zajlik, a Yang oldalhoz - míg a máj, mely egy tömör szerv, melyben a különböző anyagok sokáig stagnálnak, miközben elvégzi méregtelenítő, epetermelő stb. működéseit, a Yin oldalhoz tartozik. A tünetek, melyek a betegségek során jelentkeznek szintén feloszthatók ilyen alapon. Egy akut gyulladás, melyre jellemzőek a gyulladás klasszikus tünetei: meleg, vörös, fájdalmasan lüktet, Yang tünetként értékelendő. Egy krónikus folyamat, pl. egy krónikus ízületi gyulladás, mely vizenyős, hideg tapintatú, folyamatos fájdalommal jár, Yin tünetet reprezentál. A kezelés során tehát az ellentétes energiák aktivizálásával, illetve a túlsúlyban lévő energia szétoszlatásával (akupunktúrás nyelven: szétszórásával) gyógyítunk, azaz megpróbáljuk helyreállítani az egyensúlyt.

Miért hasznos ez? Azért, mert a szervezetet károsító gyógyszerek nélkül, nem a tünetek időleges elnyomásával gyógyítunk, hanem tulajdonképpen oki kezelést végzünk.

Kedves Olvasóm, remélem nem untatta ez a kissé részletesebb elmélkedés a Yinről és Yangról! Úgy gondolom azért fontos ezeket az alapfogalmakat tisztázni, hogy a későbbiek során mondandóm ne legyen érthetetlen. Ugyanis ez az alapelmélet az, ami minden egyéb megértéséhez szükséges. Ha kérdése van, küldjön e-mailt!

Előző rész | Tartalomjegyzék | Következő rész