Dr. Medgyesi Eugénia
főorvos
bőrgyógyász szakorvos
kozmetológus
akupunktúrás orvos

Elérhetősége kedd, szerda és péntek délután: Bp. XIII. ker. Radnóti u. 21/b tel: 0630-730-0446,
de küldhet e-mail-t is!

Akupunktúra és bőrgyógyászat
2001.07.30 17:46

Kedves Olvasóm!

Bár csak dióhéjban beszéltünk a keleti orvoslás elméleteiről, azért gondolom így is érthető, hogy a keleti szemlélet nem választja külön szerveire az embert. Úgy tekint az emberre, mint az egységes, univerzális energiakeringés részére. Szerveinket sem lehet ebből kiszakítani. Erről specializálódott nyugati kultúránkban sajnos egyre jobban megfeledkezünk. Míg egyre mélyebb, behatóbb tudást szerzünk a részekről, megfeledkezünk az egészről, az összefüggésekről. S mivel egy-egy rész alapos ismerete hatalmas információ sokaságot jelent, nem is várható el egy-egy embertől, hogy a saját speciális tudásán kívül másban is járatos legyen. Így fordulhat elő, hogy többféle panasszal rendelkező emberek, különböző szakorvosokhoz fordulva, a végén már annyi gyógyszert szednek, hogy az szinte a mérgezés határát súrolja.

Miért tartottam fontosnak ezt megemlíteni? Azért, mert mindez különösen igaz,ha a bőrbetegségekről van szó. A nyugati ember úgy tekint a bőrre, mint egy különálló, önálló szervre. Éppen ezért az általános szemlélet az, hogy elegendő valamilyen helyi készítménnyel kezelni a bőrbetegségeket. Ezek a készítmények valóban szépen tünetmentesítik a bőrt, azonban ha a kiváltó tényezőkkel, a hajlamosító faktorokkal egyáltalán nem foglalkozunk, nem csoda, hogy a bőrbetegségek oly gyakran kiújulnak.

Vegyünk egy egyszerű példát! A felületes gombás fertőzést azt hiszem mindenki jól ismeri, hiszen igen gyakori betegség. Az általános felfogás szerint a betegség úgy alakul ki, hogy a fertőző ágens, a gomba, megtelepszik a bőrön és megbetegíti azt. A folyamat leegyszerűsítve valóban így zajlik, csak egy nagyon fontos dolgot hagytunk ki, mégpedig azt, hogy az egészséges bőr rendelkezik egy olyan védekezőrendszerrel, amely megvédi a különböző kórokozóktól. Ez a védőrendszer, a bőr ú.n. savköpenye, a faggyú- és verejtékmirigyek által termelt savas pH-jú anyagok következtében alakul ki. Egy kórokozó akkor tud fertőzőképessé válni, ha ez a védőburok sérült. Így tehát egy olyan banális megbetegedés, mint a gombás fertőzés emiatt alakul ki.

Mik azok a tényezők, amelyek megbontják ezt a savköpenyt? Elsősorban minden olyan állapot, amely izzadást, a bőr macerációját váltja ki. Ilyen az elhízás, amikor a hajalatok állandóan összefekszenek, súrlódnak, ezért a hámréteg mechanikusan irritálódik; a manapság oly divatos edzőcipők folyamatos (télen-nyáron való) viselete, melyben a folyamatos lábizzadás miatt felázik a hám; olyan fehérneműk, melyek szoros szélükkel állandóan irritálják a hajlatokat. Ezek azok a tényezők, amelyek népbetegséggé teszik a gombásodást, de vannak olyan betegségek, amelyek nem érintenek ilyen széles néprétegeket, de szintén ott lehetnek a háttérben. A leggyakoribb betegség a cukorbetegség, melynek következménye, hogy a bőr kiszárad, védekezőképessége romlik. A daganatos betegségek, olyan gyógyszerek, melyek a védekezőképességet csökkentik (antibiotikumok, kortikoszteroidok, citosztatikumok), immunbetegségek, endokrinológiai betegségek (a belső elválasztású mirigyek betegségei) mind-mind azt eredeményezhetik, hogy romlik a bőr ellenállóképessége és kialakul a gombás fertőzés.

Ezt a példát azért hoztam, hogy érthető legyen, hogy még egy ilyen mindennapos betegség esetén is meg kehet találni azt a "talajt", amin a bőrbetegség kialakult. Az ettől ritkább, kevésbé ismert betegségek sem véletlen, hogy kialakulnak. Az akupunktúra ezért tud létjogosultságot szerezni a kezelésben. Nem a bőrt, hanem azt a szervi hátteret kell kezelni, amelynek következtében a bőrbetegség kialakult. Természetesen így a gyógyulás sokkal hosszadalmasabb, nem olyan látványos, hiszen a szervezet saját öngyógyító erői lépnek működésbe, viszont a kiújulásnak is sokkal kisebb a lehetősége.

Lássunk példát az elmondottakra!

Ismeretségi körömben mindig meghökkenést okoz, ha elmondom hogy vírusos szemölcsöket akupunktúrával kezelek. Eseteim természetesen nem az egy-két banális szemölccsel rendelkező páciensek köréből kerültek ki, hanem évek óta nem múló, számos szemölccsel rendelkező emberek köréből. Volt olyan páciensem, aki az összes szóba jöhető szemölcs-eltávolító módszert (elektromos égetés, lézeres eltávolítás, helyi maró készítmények alkalmazása, ultrahangos kezelés) végigpróbálta, mégis állandóan kiújultak szemölcsei. El lehet képzelni, hogy ez a betegség annak ellenére, hogy az életet nem veszélyezteti, mennyire kellemetlen lehet. Szokásos lokalizációja a kéz és a láb bőre. Ha a kézen van még csak csak elviselhető, bár az emberekből nem éppen kellemes érzelmeket vált ki, ha egy ilyen emberrel kell kezet fogni. Ha pedig élelmiszerekkel foglalkozik az illető, akkor még tartós munkaképtelenséget is okozhat. A talpi szemölcsöknél viszont már szembe kell nézni azzal a problémával is, hogy rettentően kellemetlenné, fájdalmassá teheti a járást.

Talpi közönséges szemölcsök kezelés előtt

Nézzük a betegség kóroktanát: a közönséges szemölcsöt a human papilloma víruscsalád egyik fajtája okozza. A betegség hátterében valamiféle, pontosan nem tisztázott, immunvédekezési gyengeség is van. Ennek tulajdonítják, hogy főleg kisgyermekeken, fiatal felnőtteken alakul ki ez a betegség. A hagyományos kínai orvoslás szerint a kóros szél okozza a vér szárazsága és a máj elégtelensége miatt. Nem szeretnék nagyon belemerülni a magyarázatba, úgyhogy csak annyit fűznék mindehhez, hogy a kóros szél a kínai orvoslásban egy ú.n. külső gonoszt, azaz egy külső kórokozót jelent, ami megfelel a mi felfogásunk szerinti vírusnak. A vér szárazság és májelégtelenség pedig az energetikailag elégtelen vért, azaz az immunvédekezési zavart jelképezi.

10 akupunktúrás kezelés után

Az akupunktúrás kezeléssel a védekezőképességet igyekszünk helyreállítani, és így elérni, hogy a szervezet maga győzze le a vírusokat. Úgy gondolom, hogy egy ilyen gyógyulás jól példázza, hogy a pusztán külső eredetűnek tartott betegséget mégis belső kezeléssel gyógyítottuk meg.

Tartalomjegyzék | Következő rész