Dr. Medgyesi Eugénia
főorvos
bőrgyógyász szakorvos
kozmetológus
akupunktúrás orvos

Elérhetősége kedd, szerda és péntek délután: Bp. XIII. ker. Radnóti u. 21/b tel: 0630-730-0446,
de küldhet e-mail-t is!

Akupunktúra és bőrgyógyászat - Hajhullás
2001.10.23 12:21

Kedves Olvasóm!

Azt hiszem, hogy a hajhullás sokakat érintő, kellemetlen probléma, ezért úgy gondoltam, beszéljünk most erről. Ejtsünk egy pár szót először arról, hogyan történik a hajváltás!

A szőrtüszők a legaktívabb szerkezetei testünknek, ugyanis egész életünkön át folyamatosan termelik a szőrszálakat, felfokozott anyagcserét folytatva. Nem véletelen, hogy a sejtosztódást gátló gyógyszerek (citosztatikumok) az ő működésüket gátolják a leglátványosabban. A hajszálak növekedésének van egy élettani ciklusa, mely a kihúzott hajszálak gyökereinek minősége alapján vizsgálható. Ez a ciklus növekedési, átmeneti és nyugalmi szakaszra osztható. A növekedési fázis kb. 4-5 évig tart, ezalatt a hajszál folymatosan növekszik. Az átmeneti fázis idején, mely néhány napot jelent, a hajszál leválik az őt tápláló képletről a szőrtüszőben és elkezd felfelé vándorolni. A nyugalmi fázisban már elveszti kapcsolatát a tápláló sejtekkel és elkezdődik a szőrtüszőben az új hajszál képződése. A nyugalmi fázis kb. két hónapig tart, majd a hajszál kilökődik.

A hajas fejbőrön lévő kb. 100.000 szőrtüszőnek kb. 5-10 %-a van nyugalmi fázisban, így napi 100 hajszál kihullása élettaninak tekinthető. A szőrtüszők nagyobb hányada kerülhet nyugalmi fázisba betegség, stressz, nagyobb fiziológiás megterhelés (mint pl. terhesség, szülés) hatására, s ilyenkor fokozott hajhullás észlelhető.

A hajhullás típusai

A nyugati orvoslásban szokásos felosztás szerint megkülönböztetünk diffúz és foltos, illetve reverzibilis (visszafordítható, tehát gyógyítható) és irreverzibilis (nem visszafordítható) hajhullást.

Diffúz hajhulláson azt értjük, amikor a hajszálak egyenletesen, a fejbőr minden területéről hullanak. Foltos hajhullás esetén pedig, körülírt kopasz foltok alakulnak ki a fejbőrön, míg a többi területen változatlan a hajsűrűség. Reverzibilis a hajhullás, ha olyan ártalom következtében alakul ki, melynek megszüntetése után a szőrtüszők visszanyerik normális működőképességüket. Ilyen pl. a vashiány,súlyos lázas betegségek, gócok (olyan krónikus gyulladásos folyamatok a szervezetben, melyek nem okoznak látványos tüneteket), hormonális diszfunkció, gyógyszermérgezés, fertőző betegségek okozta hajhullás. Irreverzibilis hajhiány akkor alakul ki, ha a szőrtüszők valamilyen ártalom következtében elpusztulnak (mélyre terjedő gennyes szőrtüszőgyulladás, gombás fertőzés, heggel gyógyuló bőrbetegségek) vagy elsorvadnak, mint pl. a férfias típusú hajhullás esetén, ahol az ún. androgén hormonok tehetők felelőssé a folyamatért.

A hagyományos keleti orvoslás szerint a haj a veséhez tartozik (lásd öt elem tan - Akupunktúra dióhéjban 3. rész). Ha a vese energetikailag kielégítő állapotban van, a hajzat dús és egészséges. A vese tárolja az ú.n. Yuan Qí-t (öröklött energiát). Ez egy olyan energiafajta, melyet a születéssel hozunk magunkkal és az élet során folyamatosan fogyatkozik, nincs utánpótlása, mint a táplálékokból és a levegőből szerzett energiának. Fogyatkozása párhuzamos az öregedés folyamatával. Ez az energia bekapcsolódik az energiakeringés köreibe, és szétosztódik az egész szervezetben. Ha nagyobb stressz ér bennünket, akkor elveszítünk belőle egy részt.

Miért tartottam fontosnak ezt elmondani? Azért mert itt is megfigyelhetünk egy analógiát a keleti és nyugati tudás között: a stresszelmélet szerint is a stresszhatás az, ami meggyorsítja az öregedést. Ha pedig a hajhullás szempontjából értelmezzük az előbbieket, akkor pedig a stressz és a hajvesztés közti összefüggést láthatjuk.

Általános receptúra az akupunktúrás kezelésekre nem adható. Mindig a páciens tünetei alapján kell felállítani a diagnózist. Így van ez a hajhullással küszködő betegek esetében is. Az, hogy tudjuk, hogy a vese uralja a haszálakat, nem feltétlenül jelenti azt, hogy kizárólag csak a vesét kell erősíteni a kezelés során, bár mindig található ezeknél a pácienseknél a vese energetikai zavarára utaló tünet. Tapasztalataim alapján akupunktúrával kezelhetők olyan hajhullásos esetek is, melyek háttere nyugati módszerekkel nem tisztázható. Ilyen a manapság oly gyakori, általában nőknél jelentkező diffúz hajhullás, valamint a foltos hajhullás.

A foltos hajhullás (alopecia areata) a nyugati orvoslás szerint autoimmun betegség. Az autoimmun betegség fogalma azt jelenti, hogy a szervezet saját képletei ellen termel ellenanyagokat, és ez az immunreakció tehető felelőssé a tünetekért. Ennél a betegségnél az ellenanyagok célszervei a szőrtüszők. A betegség hátterében gyakran kimutathatók gócok, melyek eltávolításával megoldódik a probléma, de az esetek jelentős hányadában, különösen a gyermek- és fiatalkori esetekben nem sikerül semmiféle kiváltó okra bukkanni. Sajnos az sem ritka, hogy ezek az esetek átmennek egy progresszív, megállíthatatlan hajvesztésbe és végül a páciens összes szőrzetét elveszti. A haj idővel (évek múltán) spontán is visszanőhet, de a maradandó kopaszság lehetősége is ugyanúgy fennáll.

A keleti orvoslás szerint a betegség tünetei "szél-szárazságot" jelentenek, mely a vese yin elégtelensége miatt alakul ki. Két, nagyon kedves páciensem képeit mutatnám be, akik ettől a betegségtől szenvedtek.

Első beteg, első kép Első beteg, második kép
Első beteg, harmadik kép Első beteg, negyedik kép

Mindkettőjüknél a vese energia yin oldala volt lemerülve. (Mint az Akupunktúra dióhéjban cikksorozat 2. részében már elemeztük, a yin, a dolgok anyagi, tápláló oldalát jelenti. Így van ez az energia vonatkozásában is.) Ha a keleti nomenklatúra szerint fogalmazzuk meg e betegség kórfolyamatát, akkor azt mondhatjuk, hogy a vese yin hiánya miatt nem volt táplálva a felszín és ez hajvesztést okozott.

Második beteg, első kép Második beteg, harmadik kép
Második beteg, második kép

Az első páciens 12 hónap alatt, a második 6 hónap alatt érte el a képen látható állapotot. Ez az idő hosszúnak tűnik, de a hajszálak növekedési ideje sem gyors. Első páciensem évekkel ezelőtt teljes hajzatát elveszítette és két évig teljesen kopasz volt. A kezelés 2. hónapjától már láttuk, hogy haszálai növekszenek, így a kezelés során már teljesen optimisták lehettünk.

Milyen általános tanácsokat lehet adni hajhullás esetén?

Első teendő, hogy derítsük ki a kiváltó okokat - vashiány, gócok, egyéb betegségek - és szüntessük meg azokat (természetesen szakorvosi segítséggel!).

Használjunk olyan hajszeszt, mely vérbőséget vált ki a fejbőrön és segíti ezáltal a szőrtüszők működését. Ugyanilyen hatást fejt ki egy finom masszázs a fejbőrön. Jó hatásúak a magas cinktartalmú készítmények (Revalid, Forcapil).

A korpásodásra, zsírosodásra hajlamos hajat gyakran mossuk gyenge shamponokkal (babashampon).

A lelki problémákat próbáljuk meg minél hamarabb megoldani, ha olyan élethelyzet adódott, hogy ez nem sikerül, akkor tanuljunk meg relaxációs gyakorlatokat, melyek segítségével kívül tudjuk tartani a problémákat (jóga, agykontroll, autogén tréning).

Kedves Olvasóm, mint eddig is, erről a témáról is dióhéjban beszéltem. Ha kérdése lenne, nagyon szívesen válaszolok rá, küldjön e-mailt!

Előző rész | Tartalomjegyzék | Hamarosan folytatjuk!