Dr. Medgyesi Eugénia
főorvos
bőrgyógyász szakorvos
kozmetológus
akupunktúrás orvos

Elérhetősége kedd, szerda és péntek délután: Bp. XIII. ker. Radnóti u. 21/b tel: 0630-730-0446,
de küldhet e-mail-t is!

Akupunktúra dióhéjban - kiegészítő gyógymódok (1.)
2000.12.11 09:24

Kedves Olvasóm!

Sorozatom címe: Akupunktúra dióhéjban. Most azonban olyan eljárásokról szeretnék beszélni, melyek nem az akupunktúráról szólnak, hanem azt szervesen kiegészítik. Ezek tulajdonképpen ugyanúgy a hagyományos kínai orvosláshoz tartoznak, mint az akupunktúra (a Sárga Császár Belgyógyászati Könyvében is szerepelnek), de ezek olyan módszerek, melyeket otthon bárki alkalmazhat. Valamennyi azt a célt szolgálja, hogy megőrizzük életerőnket, azaz a Qí-t, és így sokáig egészségesek maradhassunk.

Először azonban beszéljünk arról, hogy mi is ez a Qí?

A Qí szó szerint lehelletet, fuvallatot jelent- tehát egy áramló valamit. A nyugati irodalomban egyszerűen energiának nevezzük. Ez az ú. n. éltető erő. Egy Qí létezik, egy Qí, ami mindent megteremt. Szervezetünkben is ez a Qí kering, de feladatai alapján többféleképpen nyilvánul meg, éppen ezért többféle jelzővel illetjük, a Qí minősége szerint.

Van egy ú. n. veleszületett, öröklött Qí-nk, amit a születéssel hozunk magunkkal. Ennek a mennyisége adott, életünk folyamán ezt használjuk, "fogyasztjuk el" folyamatosan, ez az ami működteti a szerves szöveteket. Evvel keveredik a szerzett energia, mely az égi - a levegővel beszívott - energiából és a táplálékból felvett energiából áll. Ez az "energiakeverék" az, amely a mellkasunkat kitölti, az ú. n. Zong Qí. A táplálékból szerzett energia, a tápláló Qí az, amely az akupunktúrás vezetékekben kering egy 24 órás körforgásban, mely hajnali 3 órakor indul a tüdőcsatornában és két óránként más-más csatornában éri el a dagályát.

Létezik még egy védelmi energia (Wei Qí) is, mely a bőrfelszínen kering, az előzőtől elkülönült útvonalon és ciklusban.

Tehát ez az a Qí, amit meg kell őriznünk, védenünk, hogy jó egészségben tartsuk magunkat.

A keleti filozófia alapeleme a harmónia. Az, hogy megőrizzük az egyensúlyt, az egyensúlyt Yin és Yang között, hogy harmóniában éljünk a természettel, azaz Ég és Föld között. Éppen ezért nemcsak a gyógyításra, a betegségekre figyeltek, hanem azok megelőzésére is. Úgyhogy a hagyományos keleti orvoslás tárgykörébe tartozik az akupunktúrán kívül a moxibuszció, a köpölyözés, gyógynövények alkalmazása, megfelelő diéta betartása, a masszázs és egy, az energiákra összpontosító, megfelelő légzéstechnikát alkalmazó torna a Qígong.

Moxibuszció

Az akupunktúra kínai neve Zhen Jiu - Zhen a tűszúrást, Jiu az égetést jelenti. Az égetéses gyógyítás, közismert néven moxibuszció, szerves része az akupunktúrás kezelésnek. A lezelés során az akupunktúrás pontok felett gyógynövényeket égetünk. Hatására a pontok "kinyílnak" és a meleg bediffundál a szövetek közé, kiűzi a hideget, szelet és nedvességet. Az elméleti ismeretek alapján érthető, hogy olyan állapotokban használjuk, amikor yang, azaz meleg hiány van a szervezetben, ebből adódik, hogy meleg túlsúly esetén, mint amilyenek pl. a lázas állapotok, vagy pl. egy akut gyulladás, alkalmazása tilos.

A yang hiányos emberek gyengék, sápadtak, fázékonyak, nehezükre esik a mozgás, szeretik a meleg ételt-italt. Sok alvás ellenére sem pihenik ki magukat. Nekik ajánlható a moxázás. A moxa kezelés nemcsak gyógyításra, hanem a betegségek megelőzésére is alkalmazható. A buddhista szerzetesek a lábszár külső oldalán, a térd alatt 4 ujjnyival elhelyezkedő pontot megégették és 40 napig nedvesen tartották. Így faluról falura járva nem fáradt el a lábuk. Az általános erőnlét fenntartására szogál a has és a hát bizonyos pontjainak időszakos, általában évszakkezdéskor történő moxázása. Kínában a déli tartományokba utazók utazás előtt 2-3 pontot kezeltek, s így kivédték, hogy maláriát vagy egyéb fertőzéseket kapjanak.

Hogy történik a kezelés?

Moxibuszciós kezelésA legáltalánosabban használt növény az Artemisia vulgaris, a fekete üröm, mely egy közönséges gyomnövény. Ennek az őrleményét alkalmazzuk vagy henger formájú ú. n. moxa-szivar formájában, vagy kis kúp alakú mennyiségét égetjük el a bőrön, úgy, hogy valamilyen növényi alátét van a bőr és a moxakúp között. Ez lehet fehérrépa, fokhagyma, hagymalevél, zeller. Ezt a fajta kezelést természetesen nem javaslom házi használatra, sokkal inkább a moxarudat, mely kevésbé drasztikus eljárás és otthon is alkalmazható. A melegítés 10-15 percig történik, amíg a kívánt terület mélyen az izmokban is átmelegszik, a bőrön egy piros folt látható. A mozdulat lehet a meridián felett hosszanti húzogatás a bőrtől kb. 1 cm-nyire, vagy a pont felett közelítés-távolítás, lehet a pont körül körözni.

Mikor nem szabad moxázni?

Köpölyözés

KöpölyözésA köpölyözés során forró levegővel telt poharat teszünk a bőrre, mire a pohár belsejében lévő negatív nyomás hatására a bőr és a lágyrészek megemelkednek, bedomborodnak a pohárba, tulajdonképpen egy szívó hatás érvényesül. Szétoszlatja a hideget és a nyirkosságot. Hatása megfele egy mély masszázsnak. Használható nyak- hát- derékfájásra, tüdőgyengeségekre - elhúzódó köhögés, asthma esetén.

Technikája

A hát bőrét bekenjük egy jó zsíros, semleges kenőccsel. 95%-os alkoholos vattát fémrúdra pödrünk, meggyújtjuk, egy pillanatra a pohár belsejébe dugjuk, majd a poharat a megfelelő területre tesszük. Rajta hagyhatjuk egy területen, vagy lassan csúsztatjuk függőleges irányban a gerinc mentén.

Gyógynövények

Ha gyógynövényekről beszélünk, akkor általában virágokra, gyökerekre gondolunk. A kínai gyógynövénytan azonban nemcsak növényekről szól, hanem ez a kifejezés magában foglal más, állati eredetű anyagokat is. Így pl. alkalmaznak tücsköt, kígyóbőrt, disznóepét, borjúbőrt, gyöngyöt, kagylóhéjat. A növényi és egyéb anyagokat speciális módon preparálják mielőtt a páciens kezébe adnák. Az évezredek folyamán több mint 3000 fajta növényi és állati terméket regisztráltak.

A Han Dinasztia korában, i. sz. 200 évek környékén készült a kínai herbológia bibliája a Shen Nung Ben Cao Jing, a Vörös Császár orvosságainak gyűjteménye. Az 1500-as években Li Shi Zhen több mint 30 éven át átnézett 800 ősi művet, hogy kijavítsa a múltbéli tévedéseket. Végül háromszori átdolgozással megalkotta Az orvosszerek gyűjteményét. A 17. században ez a mű eljutott Európába is.

Mivel részletes gyógynövénytani ismeretek megszerzésére nem ez a legmegfelelőbb hely, csak néhány alapelvet ismertetnék, melyek a gyógynövények alkalmazásánál figyelembe veendők.

A gyógynövény természete

A gyógynövény természete lehet meleg, forró: ezek yang természetűek, vagy lehet hideg, hűvös: ezek yin természetűek.

Hideg természetű orvosságot adunk meleg, azaz yang típusú betegségekben, meleg természetűt hideg, azaz yin betegségekben. Pl. ha valaki megfázik - megtámadja a külső gonosz - lázas, fáj a feje, száraz a szája, vörös a nyelve, gyors a pulzusa, akkor a keleti orvoslás hőség tünetekről beszél. Két növény: a szulák - Flos Lonicerae és a Fructus Forsythiae hatásosak lesznek ebben az állapotban. Ebből következik, hogy ez a két növény hűtő hatású, azaz yin karakterű.

Másik példa: a páciensnek hasmenése van, hasi fájdalmai, hasa hideg, gyenge, erőtlen, a nyelve sápadt, fehér, pulzusa gyenge. Ezek a tünetek hidegre utalnak. Száraz gyömbér javasolt ebben az állapotban, mert az meleg természetű.

Ízek

Az öt elem szabályai szerint alakalmazzuk a különböző ízeket.

Kedves Olvasóm, a következő részben folytatni fogom e módszerek ismertetését. Ha felkeltette érdeklődését, vagy kérdése lenne, küldjön e-mailt. Ha addig nem találkoznánk, nagyon kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok!

Előző rész | Tartalomjegyzék | Következő rész