Dr. Medgyesi Eugénia
főorvos
bőrgyógyász szakorvos
kozmetológus
akupunktúrás orvos

Elérhetősége kedd, szerda és péntek délután: Bp. XIII. ker. Radnóti u. 21/b tel: 0630-730-0446,
de küldhet e-mail-t is!

Akupunktúra dióhéjban - kiegészítő gyógymódok (3.)
2001.03.26 16:51

Kedves Olvasóm!

Elérkeztünk az egyik legizgalmasabb témakörhöz: a Qígong-hoz (ejtsd: csíkung). Mi ez a Qígong? Általában kínai tornának nevezik, de ez az elnevezés nem helytálló, hiszen sokkal többről van szó, mint egyszerű tornagyakorlatokról. A szó lefordítva a Qí edzését jelenti, azaz nem is a testre, hanem a Qí-re, az életerőre koncentráló gyakorlatokat jelent, melyen keresztül megtanuljuk energiáinkat irányítani, mobilizálni, s ezáltal a jó egészséget megőrizni. Más keleti kultúrákban is hagyománya van az ilyen, és ehhez hasonló testedzésnek. Az indiai jóga, vagy a japán aikído is tulajdonképpen ehhez hasonló, koncentrált mozgásokat jelent. Az életerőt is megtaláljuk az indiai prána, kundalini, vagy a japán kí kifejezésben. A keleti harcművészet is ebből fejlődött ki, mesterei az energia koncentrálásának müvészei.

De maradjunk a Qígong-nál! Mint minden kínai gyógymódhoz, ehhez is kötődik egy legenda, mely szerint Hua Tuo a három királyság híres orvosa (i.sz. 220-280) 5 állat mozgását utánozva tréfás mozdulatokból álló testgyakorlatokat fejlesztett ki. A gyakorlatokhoz koncentrált légzőgyakorlatok is tartoztak.

A legenda szerint Hua Tuo a három királyság híres orvosa 5 állat mozgását utánozva tréfás mozdulatokból álló testgyakorlatokat fejlesztett ki.

Bár Hua Tuo neve szerepel számos könyvben a Qígong megalapítójaként, a Qígong története sokkal régebbi, még az i.e. évekre nyúlik vissza. Már a Sárga Császár belgyógyászati könyve is foglalkozik vele, valamint régészeti leleteken, pl. egy i.e.380-ból származó faragott hengeren, valamint egy i.e.168-ból származó selyemtekercsen különböző, Qígong gyakorlatokat végző emberek rajzai láthatók.

A Qígong gyakorlása során három dologra kell odafigyelni: ezek sorrendben a testtartás, a szellemi ellazulás és a légzés.

Testtartás

A Qígong végezhető álló, ülő és fekvő helyzetben. Az álló helyzet a legáltalánosabb. Az ülő és a fekvő helyzet az elme lecsendesítésére a legalkalmasabb. Kínában alkalmazzák az ún. orvosi Qígongot, betegek kezelésére. Betegségek esetén fekvő vagy ülő testhelyzet javasolt. Nem szabad állva végezni a gyakorlatokat magas vérnyomás, túl alacsony vérnyomás, Meniére-betegség esetében, mert a beteg elszédülhet, eleshet.

Álló testtartás esetén kis terpeszben álljunk, mely ne legyen szélesebb vállszélességünknél. Alpelv, hogy a gerinc legyen egyenes, ezért kissé hajlítsuk meg térdünket, ezáltal a keresztcsont előrehajlik, mintegy kisimítva az ágyéki gerinc görbületét. Így gerincünk tengellyé válik ég és föld között, szabaddá válik az áramlás a gerinc mentén.

Ülő testhelyzetet széken ülve vagy törökülésben valósíthatunk meg. Széken ülve szintén szempont, hogy a gerinc egyenes legyen. Ezért a szék szélére üljünk úgy, hogy a comb ne feküdjön rá a szék ülőlapjára. Lábaink szintén kissé széttárva legyenek, talpunk érintkezzen egész felületén a talajjal.

Fekvő testhelyzetet, mint már említettem a betegek válasszanak. A fekvés lehet hanyatt vagy oldaltfekvés. Szívbetegek ne a bal oldalukon feküdjenek. Jobb oldalon fekve a gyomor könnyebben ürül, ezért ez a testtartás gyomorbetegeknek ajánlott. Bal oldali fekvő testtartást a krónikus májbetegek válasszanak, hanyattfekvést a krónikus hörghurutosok, asztmások.

A szellemi ellazulás

azt jelenti, hogy megpróbáljuk a gondolatainktól kiüríteni agyunkat, elcsendesíteni elménket. Minél mélyebb az ellazulás, annál hatékonyabb a gyakorlat. Kezdőknek segíthet ebben a számolás. Az ellazulással párhuzamosan koncentráljunk az ún. Dantian pontra. Mi ez a Dantian pont? A Dantian pont azoknak a főbb energiaközpontoknak az elnevezése, melyeket a Qígong során alkalmazunk. Ezek egyébként akupunktúrás pontok is. Három szinten találhatók, ú.m. felső, középső és alsó.

Dantian-pontok

A felső szinthez tartozik a Bai Hui (száz egyesülés) nevű pont a koponyatető közepén, valamint a Yintang (a szellem ürege) a két szemöldök között. A középső szint pontja a Shan zhong (középső oltár) a szegycsont közepén, az alsó szinthez a Qíhai (az energia tengere) a köldök alatt 3 ujjnyival, valamint a gáton található Hui Yin (yin találkozási pont) és a talpon található Yong Quan (szökellő forrás) nevű pont. Legáltalánosabban a Qíhai nevű pontot alkalmazzák, kezdőknek talán az is elég, ha a köldökükre koncentrálnak.

Légzésszabályozás

Ez a Qígong harmadik meghatározó eleme. Célja az, hogy a mellkasi légzést mély hasi légzéssé alakítsuk át. Ezt nevezik Dantian légzésnek. Belégzéskor a rekesz leszáll, a hasfal elődomborodik, kilégzéskor fordítva. Az erőteljes rekeszizommozgás mintegy masszírozásként hat a hasi szervekre, melynek következtében javul az emésztés és a felszívódás. A mély rekeszkitérés másik következménye, hogy megnő a vitálkapacitás, javul a gázcsere és a vérkeringés. A hasi légzésen kívül léteznek még egyéb légzésformák is. A légzőgyakorlatokat ugyanúgy, mint a mozdulatokat, jobb Qígong mestertől elsajátítani.

Kéztartás a Qígong közben

A Qígong gyakorlata során a lábmozgások mindig hasonlóak. A terhelés hol az egyik, hol a másik lábon van. A rugózással a Qí áramlását javítjuk. A kezek vagy olyan tartásban vannak, mintha egy energialabda lenne bennük, vagy kinyúlnak a levegőbe energiáért, majd beviszik az alhasi energiaközpontba. Tekintetünk a kézmozgást kövesse. Mindig akkor lélegezzünk be, amikor kezünk közelít testünk felé, mintha légzésünkkel is segítenénk az energiát magunkba szívni. A mozgásokat lassan, nyugodtan, ellazult lelki állapotban végezzük. A gyakorlat során érezhetően felmelegszik tenyerünk, érezhetővé válik két tenyerünk egymásra ható vonzása, érezhetünk testünkön az energiacsatornáknak megfelelő meleg sávokat. Egy-egy edzés után testünk könnyűvé válik, ízületeink könnyebben mozognak, látásunk, kedélyállapotunk javul.

Kedves Olvasóm, ennyit dióhéjban a Qígongról. Mindenkinek javaslom, hogy érezze saját magán jó hatásait, keressen egy Qígong mestert, akitől megtanulhatja. Továbbra is várom az e-maileket.

Előző rész | Tartalomjegyzék | Hamarosan folytatjuk!