Dr. Medgyesi Eugénia
főorvos
bőrgyógyász szakorvos
kozmetológus
akupunktúrás orvos

Elérhetősége kedd, szerda és péntek délután: Bp. XIII. ker. Radnóti u. 21/b tel: 0630-730-0446,
de küldhet e-mail-t is!

Az allergia a keleti orvoslásban
2001.06.01 16:13

Kedves Olvasóm!

Megismerkedtünk a keleti orvoslás elméletével, a keleti ember szemléletével a természetről, életről, csak úgy dióhéjban. Annak ellenére, hogy ez az ismerkedés nem volt nagyon részletes, mégis úgy gondolom, hogy betekintést kaphattunk arról, hogy mik azok a szempontok, amiket szem előtt kell tartani, ha egészségesen szeretnénk élni, illetve kicsit érthetővé tette az eddig is ismert, de meg nem magyarázott fogalmakat.

Csak röviden még egyszer annyit: a jó egészség megőrzésének alapvető feltétele, hogy megőrizzük életenergiánkat (a Qí-t, ejtsd: csí), biztosítsuk annak kiegyensúlyozott áramlását. Ahhoz, hogy ezt elérjük, megfelelően kell táplálkoznunk (alkatunknak, energetikai statusunknak megefelelően), gyakoroljuk rendszeresen a Qígong (ejtsd: csíkung) gyakorlatait, öltözködjünk megfelelően, soha ne fárasszuk túl magunkat, éljünk kiegyensúlyozott szexuális életet (mint minden egyéb ténykedést, ezt sem szabad túlzásba vinni).

Fontos, hogy érzelmi életünk is kiegyensúlyozott legyen, hiszen mint arról már szó volt (lásd Akupunktúra dióhéjban, 3. rész), a különböző érzelmi csapások meggyengíthetik szerveink energetikai állapotát, teret engedve ezáltal a betegségeknek. A kiegyensúlyozott lelki állapot fenntartásában segítségünkre lehet a meditáció.

Az elméletekkel való ismerkedés után beszéljünk néhány konkrét betegségről a hagyományos keleti orvoslás szempontjai szerint. Mivel nagyon időszerű, úgy gondoltam, hogy kezdjük az allergiával. Szándékosan használtam az "allergia" kifejezést, mert ismereteim szerint a páciensek ezt a szót használják, ha szénanáthájukról beszélnek. Az orvosi szóhasználatban az allergia kifejezés egy túlérzékenységi állapotot jelöl. Túlérzékenységet egy külső, a szervezet számára idegen anyaggal szemben. A probléma nem abban van, hogy idegenként ismeri fel a szervezet ezt az anyagot, hanem a viharos, az egész szervezetet megviselő válaszreakcióban, mely a szükségesnél jóval túlméretezettebb.

Az allergiás reakcióknak több fajtájuk van, ezek közül az egyik az, melyet a köznyelv allergiaként emleget. Ez a bizonyos reakciótípus fedi az ú.n. atopia fogalmát (a-topos = nem a helyén, rossz helyen lévő dolog). Ez azt jelenti, hogy az idegen anyagra (ú.n. allergénre) nemcsak az érintkezés helyén, hanem attól távolabb is jelentkezik válaszreakció. Az atopiás alkatú emberek öröklött hajlamként hordozzák ezt a reakciókészséget, 80%-ukban kimutathatóan magasabb egyfajta immunglobulin, az IgE vérszintje. Attól függően, hogy mi az allergiás reakció célszerve, ez a fajta reakció megnyilvánulhat bőrtünetek (atopiás dermatitis, másnéven endogén ekzema) vagy nyálkahártya tünetek (szénanátha, asthma) formájában. A tünetek megjelenhetnek egy szervre lokalizáltan, de kombinálódhatnak is, azaz ugyanaz az ember szenvedhet egyszerre szénanáthájától és ekzemájától is, sőt a későbbiekben asthma is kialakulhat nála. A kiváltó allergének a környezetünkben jelenlévő banális anyagok, úgymint pollenek, állati szőrök, házipor, tápanyagok.

Talán a legismertebb e betegségek közül a szénanátha, hiszen a lakosság jelentős részét érinti, és a betegek száma növekvő tendenciát mutat. A tünetek is jól ismertek, úgymint a rohamokban jelentkező vízszerű orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, szemviszketés, kaparó, viszkető érzés a torokban. A nyugati orvoslás szerint csak tüneti terápia létezik, ami allergia ellenes gyógyszerekből, orrcseppekből, orrspray-kből áll.

Nézzük mit tart e betegségről a hagyományos keleti orvoslás!

A keleti orvoslás elmélete szerint a tünetekért alapvetően két szerv energetikai zavara tehető felelőssé, úgymint a májé és a lépé (ismét felhívnám a figyelmet, hogy nem a nyugati értelemben vett lépről van szó). A tünetek oka alapvetően a lép zavart működése, de ez a zavar másodlagosan is kialakulhat a máj rendellenessége miatt (lásd: öt elem tan - miszerint a fa elnyomja a földet). A tavaszi allergiáknál tehető felelőssé elsősorban a máj, míg a nyárutó (parlagfű!) idején a lép. Ha emlékszünk még az öt elem tanról szóló részre (lásd Akupunktúra dióhéjban, 3. rész), akkor felidézhetjük, hogy a fa elemhez tartozik a tavasz és a máj, míg a föld elemhez a nyárutó és a lép, valamint azt, hogy egy szerv akkor a legérzékenyebb, amikor az őt uraló elem idejében vagyunk. De hogy jönnek ide olyan tünetek, melyek a tüdő zavarára utalnak? Szervezetünket hat egységes nagy csatorna hálózza át, melyek egy-egy energetikai szintet jelentenek. Ezek közül az egyik, az ú.n. "nagy yin", melyet a tüdő és a lép képez. A lép gyenge, nem tudja megemészteni a külső támadót ("gonoszt"), a tüdő védekezik náthával, orrfolyással.

Gondolom, hogy mindez igen furcsán hangzik egy nyugati kultúrán nevelkedett ember számára. Fordítsuk hát át a mi nyelvezetünkre mindezt! A lép a keleti orvoslásban betöltött szerepe alapján a mi immunrendszerünkkel hozható analógiába. E betegség kapcsán az előzőkből kiderült, hogy alapvetően az ő zavart működése felelős a betegség kialakulásáért. A nyugati orvoslás szerint, mint ahogy már szó volt róla, a betegség alapja egy alkati immunológiai eltérés, mely kóros válaszreakciót eredményez.

A betegség kiváltó oka az ú.n. "külső gonosz" (gonosznak nevezi a kínai orvoslás a kórokozókat). A nyugati orvoslás szerint pedig ugyanezt a szerepet tölti be a kívülről ható allergén.

Nem ugyanazt mondja-e mindkét orvoslás a maga nyelvezetén?

Mindebből logikusan következik, hogy a gyógyítás alapelve a keleti orvoslás szerint az, hogy erősítsük a lépet. Ha májtünetek is vannak, erre is figyelmet fordítunk. Az akupunktúrás kezelést a tünetek megjelenése előtti időszakban el kell kezdeni, hogy mire a kiváltó allergén megjelenik elég erős legyen a szervezet a kivédésére. Az egyén állapotától függ, hogy milyen gyorsan válik tünetmentessé. Tapasztalatom szerint az első kúra még csak a tünetek kedvezőbb, enyhébb megjelenését eredményezi. Kb. két év kell mire sikerül visszaszorítani ezt a betegséget akupunktúrás kezeléssel (természetesen ez egyénenként változó, van aki hamarabb gyógyul).

Mit tehet a páciens gyógyulása érdekében?

Mint ahogy arról már a diétáról szóló részben (Akupunktúra dióhéjban - kiegészítő gyógymódok 2. rész) szó volt kerülni kell az olyan ételeket, amelyek hideget és nedvességet visznek be a szervezetbe, azaz kevés nyers zöldséget fogyasszunk, inkább párolva együk a zöldségeket. Vigyünk be minél több meleg folyadékot, hogy az étel felmelegítése ne vonjon el sok energiát. Tünetes időszakban keserű aromájú tápálékot fogyasszunk.

Kedves Olvasóm! Ennyit dióhéjban az allergiáról. Ha kérdése lenne, küldjön e-mailt!

Tartalomjegyzék